5 načina kako da lakše podnesete mamurluk
5 načina kako da lakše podnesete mamurluk

5 načina kako da lakše podnesete mamurluk

Beerland / Najave  / 5 načina kako da lakše podnesete mamurluk

5 načina kako da lakše podnesete mamurluk

Svako od nas s’ vremena na vreme reši da da sebi malo “oduška” jer je mukotrpnim radom to zaslužio,  time što će popiti koju više nego što bi trebalo.

Dobra atmosfera, dobro društvo i sam provod uopšte obično budu inicijalna kapisla od koje sve krene. U svakom društvu uvek postoji individua koja inače podstiče na “još po jednu”. Ista ta osoba obično nema ni puno obaveza pa i ne razmišlja o sutrašnjem danu. Na to se obično nadoveže i momenat kad te “pogodi” pesma koju uživo izvodi lokalni muzičar koji te podstiče da izgovoriš izlizani  kliše “Pa kaže!!!”  iščekivajuci refren.

IMG_5827

Tu se onda osetiš veliki jer si svima dokazao kakav si znalac i sluhista. Takođe je i neizbežno gestikulisanje prstima, jedan kad želiš da se osetiš ko na koncertu Dubioze Kolektiv i budeš uber cool ili drugi  kada sa “feelingom za osećaj” imitiraš violinistu i umišljaš da si Stefan Milenković.

Sve to bude dobro  i super sve dok ne dođe do onog težeg dela…

kada to treba sutradan da se preživi.

 

 1. VODA JE IZVOR ŽIVOTA

Način koji je 100% delotvoran i  koji  preporučuju stručnjaci ujedno i najteži i ne baš “cool” je da unosite H2O u istoj količini, kao i da se pred odlazak na spavanje se unese što veća količina vode – negde oko 2l i više .

wilderness-survival-thirst-drinking-water-shutterstock

Alkohol je karakterističan po svom diuretičkom dejstvu na ljudski organizam. S toga ako na spavanje odete bez unete vode, dešava se da sav alkohol u vama krene da koristi sve zalihe vode.  Kad se na to nadoveže da se u tim situacijama spava i više od 8h, onda je jasno zasto ste ujutru toliko žedni da bi popili sve rezerve “KnjazMiloš”-a

Ovim načinom nije “izmišljena topla voda” ali svakako u situacijama kad treba da se bacite u krevet (ili neko da Vas baci u isti) sigurno ne razmišljate da treba nakon hektolitra popijenog alkohola treba popiti još 2 litra neinteresantne i dosadne  vode.

a.baa-to-bed-the-water

Neko od vas upravo razmišlja :” Pa ja pijem špricer, to ti je to, al opet posle boli glava, osećaj mučnine, ukus u ustima svima poznat itd.” Tu već krivac ume biti loš kvalitet alkohola pomešan sa prekomernom upotrebom cigareta.

 

2. SANTA LEDA

Sledeći “trik” koji je jako sličan prethodnom je da piće koje konzumirate uvek konzumirate “on the rocks” tj “sa ledom”. Led kako se topi tako razbija koncentraciju alkohola i samim tim slabi uticaj na organizam. Loša strana ovog načina je da neka pića se jednostavno po bontonu ne piju sa ledom (pivo, vino, domaća rakija).

Kod rakije je moguće po uzoru na whiskey,  ali tu u društvu sigurno će Vas neko čudno gledati sa podozrenjem “kako možeš domaću rakiju da razblažuješ ledom???” Većeg greha od toga nema.

slide_400166_4941586_free

Led i vino čini se kao potpuna besmislica, mada autor ovog texta je prisustvovao trenutku kada je u jednom ugostiteljskom objektu konobar na jako lošem engleskom jeziku pokušao da uz večeru ponudi i čašu vina – sa ledom. Stariji britanski par se takoreći našao iznenađenim (možda i uvređenim) samom sugestijom konobara.

bezalkoholna_sangrija_m

Možda se u Srbiji stvarno vino pije sa ledom, ali da ne “grešimo dušu” i nespretnost konobara, rećićemo da se “Sangrija” priprema sa dosta leda, verovatno je na to mislio.. 🙂

 

 3. IZBEGAVAJTE “MEHURIĆE”

Studije pokazuju da konzumiranje alkohola koja imaju u sebi “mehuriće” zbog samog gasa u njima, se brže absorbuju u organizam i samim tim brže uđu u krvotok.

beer-background-o

 

Alternativni savet –

Uvek možete da odigrate na “foru”, ako vasa kombinacija pica ima istu boju: Jednostavno barmen  u vaš “džin-tonik” sipa više tonika ili  u vašu “vinjak-kolu” sipa više Coca-cole. Ne primećuje razlika u boji i to znate samo vi i naravno niko više. Barmen vas sigurno neće odati 😉

 

4. “AKO NE ZNAŠ ŠTA JE DOBRO UZMI ŠTA JE SKUPO”.

Dosta pića na tržištu u sebi ima veštačkih boja, aditiva, hemikalija, aroma koje mu daju boju, ukus, miris. To je karakteristično kod jeftinih pokušaja da se “pristignu” jaki brendovi koji neguju tradiciju. Kod kojih se  boja dobija od “stajanja u buretu” a da se aroma i miris dobiju sazrevanjem.

54d8e9909c471_-_esq-01-drinking-0812-lg-61903149

Studije su pokazale sledeće, jednoj grupi ispitanika je dat burbon lošijeg kvaliteta, a drugoj grupi je data vodka prve klase. Obe grupe su prijavile mamurluk ali grupa koja je pila burbon je bila u mnogo lošijem stanju i jako teško je podnela “dan posle”. Taj isti burbon je u sebi imao po analizama 37 puta više “dodataka” od čiste vodke.

Ako ste ljubitelj žestine onda izbegavajte obojena pića (Rakiju ne pijem al zato  VINJAK derem).

 

5.NEK USTA ODRADE DEO POSLA

Uvek u društvu postoji pričalica, neko ko zabavlja društvo, neko ko je pun priča, ko je prošao sito i rešeto ili bar poznaje nekog takvog. Bar da kompenzuje da ne dođe u situaciju “Ja pa JA”. Da i tudja uhvaćena riba ima 22,7 kg. Prostom logikom ako su usta zauzeta pričanjem onda malo vremena ima za ispijanje. Unošenje hrane može takođe usporiti absorbovanje alkohola u organizam.

IMG_3289

Omega 3 zasićene masne kiseline oblažu površinu želudca i creva koja je zadužena za absorbovanje i samim tim pomažu. Zastupljene su u lososu, tuni, bakalaru, skuši, sardini. Takodje ih ima u indijskom orahu, kikirikiju itd. Negde po ruralnim delovima nam drage zemlje i dalje postoji običaj da se pre odlaska na svadbu “pod šator” obavezno se popije čašica sirćeta ( za bolje varenje da može više da se pojede) i čašica ulja ( da može više da se popije).


 86

 

Kako drugačije da se preživi proja, gibanica, gužvara, predjelo (domaće i kupovno), sarma, punjena paprika, gulaš, kuvana teletina, rinflajš, roštilj, praseće pečenje, jagnjeće pečenje,sitni kolači i 4 različite torte.

20160508_124540

Utrenirani i poznavaoci “zanata” bi jednostavno rekli popij “Rasol” i pojedi po kile slanine sapunjare sa 2 dobre glavice belog luka. Ovaj recept je dobar za više stvari kao što su isterivanje sotone (tašte) iz kuće, ili krvopije (supruga u PMS-u) ali o tome u nekom sledećem tekstu. 🙂

 

No Comments
Post a Comment