Jaje - kralj doručka! :)
Jaje - kralj doručka! :)

Jaje – kralj doručka! :)

Beerland / Najave  / Jaje – kralj doručka! :)

Jaje – kralj doručka! :)

Pitanje koje sami sebi postavljate svakog dana. Šta danas za doručak?

Ili postavljate nekome, ženi, sestri, majci ili čak možda ste toliko sposobni da sami sebi spremite isti i da ne zavisite od nekog drugog. Od svega ponuđenog nekako se JAJA najviše koriste, najviše su zastupljena izmedju ostalih varijanti poput namaza, salamica, virsli kobasica i svega ostalog.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svako ume da isprzi jaje, ili je probao, ili misli da ume. Neko voli dobro pečena, neko reš, neko rovita al to je samo mali deo onoga šta se sve može uraditi sa nečim tako jednostavnim.

Svakodnevno koristimo kokošija jaja, tek poneko guščija, još ređe pačija (duže se kuvaju zbog prisustva bakterija), od prepelice, nojeva. Jaja od prepelice imaju veliku ulogu za imunološki sistem, treba imati u vidu da ih je najbolje “piti” a da kuvanjem izgube većinu korisnih sastojaka.

Jaje na oko

Po pravilu bi trebalo da bude pečeno bez okretanja s tim da žumance ostane rovito a da oko belanceta se ne napravi korica. Može se spremati na ulju, masti ili puteru sve zavisi od ukusa, neki kuvari so i druge začine dodaju posle spremanja a neki za vreme. Jedni tvrde da tokom spremanja jaje najbolje poprimi arome začina, dok drugi tvrde da dodavanje soli i drugih začina čini da jaje dobije gumenu teksturu. Dodatke uz jaja (slanina, kobasica, salama ili šta god to bilo) pripremite ranije jer se jaja isključivo služe topla.

sunny-side-up-eggs

Kajgana

Najprostija moguća varijanta jaja, izmutite jaja prethodno u činiji i sipajte u tiganj i pecite dok ne bude gotovo. Tu se obično pravi greška, prepržena kajgana nema apsolutno nikakav ukus. Momenat kad tiganj treba skinuti sa vatre je kad jaja prelaze iz tečnog u čvrsti oblik.

scrambled-eggs

Omlet

Predstavlja varijaciju kajgane, može biti bukvalno sa bilo cim koliko god vi bili kreativni. Neko bi ga čak nazvao punjenom kajganom. Po restoranima se obično služi sa šunkom, slaninom, pršutom.

cheese-and-mushroom-omelette

Fritata

Nešto što se kod nas retko priprema, jedinstveno samo po sebi, jako lako za pripremu. U tepsiju, pleh za kolače ili tiganj sa drškom koja se skida se sipa miks jaja,mleka, senfa, sira, paprike, šunke, mladog  luka staviti  u rernu na temperaturu od 180°C  na 20 min. Jako prosto :))))).

fritata-od-povrca-img

Škotska jaja

Skuvate jaja, ohladite, uvaljate jaja u brašno, onda ih obložite mlevenim mesom (smesa za pljeskavice/cevape), ponovo u brašno, pa u umućena jaja pa u prezle. Prži se u dubokom ulju dok meso ne bude gotovo tj dok ne dobije tamnu zlatnu boju.

3-maple-walnuts-scotch-eggs

Jaje na bifteku/hamburgeru

Ovde nije u prvom planu jaje već kombinacija ukusa mesa i samog jajeta koji je neverovatno slažu. Jaje treba da bude na oko sa rovitim žumancetom meso sočno i mekano.

img-recipes-steak-egg-chips1  fried-burger

Poširana jaja

Jedan od težih načina pripreme jaja. U manju šerpu sipate vodu i 2 kafene kašike sirćeta,  zagrejete  vodu da provri, smanjite temperaturu i sačekate da se voda smiri tj da se samo manji mehurići vide, kašikom napravite par kružnih pokreta da napravite vrtlog i polako spustite razbijeno jaje koje ste izvadili iz frizdera. So se nikako ne dodaje jer ce razbiti belance a sirće je tu da belance drži na okupu. Nakon 3-4 min u zavisnosti koliko želite rovito žumance izvadite jaje i stavite u činiju sa hladnom vodom da izvuče sirće. Posolite, pospite parmezanom, peršunom i servirajte uz tost.

20141024-poached-eggs-for-a-crowd-18

Benedikt jaja

Nešto što se širom sveta smatra jačim doručkom, jako popularno u USA i Velikoj Britaniji ima 2 teorije porekla. Prva, 1800 god u NY gospodja po imenu Legrand Benedict je od šefa kuhinje zatražila da osmisli neki poseban doručak za nju. Kasnije isti kuvar to jelo uvodi u svoj kuvar pod imenom “Eggs Benedict”, druga verzija pak kaže da recept potiče iz Francuske, “oefs benedictine”. Na tost se postavlja poširano jaje, list šunke ili slanine  preliveno holandez sosom. Holandez sos je malo komplikovaniji za pripremu u kombinaciji sa poširanjem jaja predstavlja jači izazov i za kuvare sa iskustvom.

imageresizer

 

No Comments
Post a Comment