NJEGOVO VELIČANSTVO BIFTEK
NJEGOVO VELIČANSTVO BIFTEK

NJEGOVO VELIČANSTVO BIFTEK

Beerland / Najave  / NJEGOVO VELIČANSTVO BIFTEK

NJEGOVO VELIČANSTVO BIFTEK

Dovoljno je reći da se priprema krvav, srednje pečen ili jače pečen i svi će znati  da pričate o kulinarskom favoritu BIFTEKU. Jako popularan u svetu sa svim svojim varijacijama. Kod nas  je poznat i kao odrezak, goveđi file, stejk, pečenica, kare ili pisanica. Sa njim se srećemo još od malih nogu a da nismo bili ni svesni toga.

the-truce-hurts-20

Iako mnogi misle da nije nikakav problem ispeći odrezak, umetnost pripreme ovog kraljevskog komada mesa sa svim njegovim prirodnim ukusima i sočnošću ipak je nešto suptilnija.

Postoje različite metode pomoću kojih se kontroliše  adekvatnost pečenog bifteka – pomoću osećaja (bukvalno pipanja), merenja vremena ili uz pomoć termostata.

Ukupno postoji  9 “nijansi”ako tu računamo carpaccio i tartar biftek, vrhunski Chef-ovi na svetu poznaju 7 načina (bleuraremedium raremedium,medium wellwell done, very well done).

rare_steak

Sigurno se pitate kako izgleda VERY WELL DONE ??? Pa to bi bilo nešto ovako:

017-copy

U restoranima se praktikuje najviše 5, dok domaćice koriste samo 3 (rare, medium, well done) i one važe za vrhunske kuvarice ;).

Sama priprema bifteka takođe ima svoja pravila. Od podneblja do podneblja se razlikuje kvalitet I struktura goveđeg mesa. Naša govedina se značajno razlikuje od svetski poznate ANGUS ili KOBE  govedine.

img_3230

kobebeefstrip_1_2

Ono što puno ljudi ne zna, da bi biftek bio sočan I mekan, a ne tvrd (kao đon cipele) je to da nikako ne bi smeo odmah po sečenju (tranžiranju)  da ide na tiganj.

Praksa u velikim restoranima koji dosta koriste ovaj komad mesa je da odstoji 21 dan u vakum kesama sa jako malo maslinovog ulja na temperaturi od 0-4°C. A pred samo pečenje se marinira u zavisnosti da li je to biftek Velington, Texas Star, Black Rock, Rib-Eye, Porterhouse ili NY steak itd

center_cut_strip_steak_350

mtmxnzy5mji2nzm3mjmynte1

thumb_600

Jako bitan aspekt je I sama kultura poručivanja. Žene su se izjasnile da muškarac koji naručuje biftek deluje veoma privlačno. Tajna je u iskonskom odnosu žene kao nežnog bića I muškarca krotitelja prirode. Po sredi je komad mesa, često krvavog. To asocira na snagu I moć.

Žene vole muškarce koji znaju. I znanje je moć . Ako želite da impresionirate osobu suprotnog pola onda je poznavanje ključ uspeha. Konobar će vas sigurno pitati steak želite, koliko pečen, sa kojim prilozima, od koje vrste mesa, koliko mariniran.

palm-beach

Kad stigne biftek koji ste poručili tako “stručno” da će vaša partnerka ostati zadivljena , nemojte odmah da navalite. Sačekajte 2-3 min ili će sokovi naprosto da iscure I ostave vas sa suvim komadom skupocenog mesa.

 

@Restoran Beerland – najbolji restoran u Smederevu.

 

No Comments
Post a Comment