TELEĆA ČORBA
TELEĆA ČORBA

TELEĆA ČORBA

Beerland / Najave  / TELEĆA ČORBA

TELEĆA ČORBA

Ishrana je nesumljivo jedan od najvažnijih činilaca koji uslovljavaju dobro ili loše zdravlje i utiču na radnu sposobnost i dužinu života. Zadatak hrane je složen: ona treba da pruži telu materijal za rast i razvoj, da mu obezbedi energiju potrebnu za rad i da mu pribavi sastojke koji će ga štititi od eventualnog oboljevanja. Naša hrana, prema tome treba da se sastoji iz citavog niza raznovrsnih materija, koje ce i po kolicini i po kvalitetu moci da zadovolji potrebe organizma.

 

Bez dobre čorbe ne moze da počne, a ni da se zamsili ni jedan ozbiljan srpski ručak. Naravno uz konstataciju da obrok na kašiku je najzdraviji obrok i da svakodnevno trebamo imati na meniju bar jedanput.

13b-semberski-salas-august-2014

Teleća čorba spada u grupu svima omiljenih (izmedju ostalog i najskupljih = 1kg teletine kreće se od 1.000,00 rsd pa do 1.600,00 rsd u zavisnosti od komada mesa) sa nekoliko varijacija, bilo da je to bistra, ragu, sa povrćem ili bez, odnosno kremasta, savrseno ukusna, prosto je ne odoljiva.

veal-soup-056

Ragu čorba sama po sebi ima nekoliko recepata koji su slični sa primesama “tajnog sastojka”. U principu pred kraj kuvanja mesa sa povrćem dodaje se :

  • kašičica senfa sa kašikom brašna uz dodavanje mleka ili
  • pavlaka sa malo vode i žumancetom po želji ili
  • zaprška od istopljenog putera sa dodavanjem brašna i par kašika same čorbe uz konstantno mešanje, sjedinjavanje sa ostatkom i dodavanjem kisele pavlake i par kapi limuna.

teleca-corba1

Potaž -nešto što obično možete videti samo na “24 kitchen”  jer većini domaćica štapni mikser obično samo zauzima mesto na polici sa ostalim aparatima dobijenih na poklon (poklon za venčanje npr)- napravljen od raznovrsnog povrća : šargarepa,peršun,paškanat, celer,luk itd.

U čorbu mozete dodati knedle, rezance a i pavlaku ako vam je potrebna jača ishrana (i još po nešto po uzoru na priču o “klin čorbi”). Ako ne volite masnu teleću čorbu, možete je procediti preko papirnog uloska za filter kafu, dok je jos topla. Uzivajte u svom omiljenom obroku.

42437_18

Ukusna hrana i opuštajući ambijent… Čekamo Vas u restoranu u Izletničkoj 4 – Vaš Beerland !

No Comments
Post a Comment